Παραλίες, παραλίες, παραλίες

Αυτό που εκτιμά ο επισκέπτης στους Λειψούς είναι η αυθεντικότητα και η τιμιότητα του φυσικού τοπίου, η διαφορετική προσέγγιση των διακοπών, η ένωση με τη φύση. Σε καμία παραλία δεν επιτρέπονται ενοικιαζόμενες ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. 
Θα βρείτε όμορφες παραλίες για κάθε γούστο: παραλίες με άμμο, με βότσαλο, με βράχια, ρηχές, βαθιές, άγριες, ήρεμες. 
Όλες οι παραλίες είναι προσβάσιμες από την ξηρά και, εάν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε σχεδόν σε όλες, με τα πόδια υπό το χωριό. το πολύ σε μία ώρα. Όρεξη να 'χετε να περπατάτε και η φύση στη διαδρομή θα σας ανταμείψει. 
Γιατί τους Λειψούς αξίζει να τους περπατάς..

Ξεκινώντας από το χωριό προς τα δυτικά.

► Λιεντού νότια παραλία δίπλα στο χωριό (3' με τα πόδια) 

Σε απόσταση αναπνοής, σχεδόν «μέσα» στο χωριό η Λιεντού είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στους Λειψούς με άμμο, αρμυρίκια και καθαρά ρηχά νερά. 


► Κάμπος νότια παραλία λίγο μετά τη Λιεντού (7' με τα πόδια)

Ένα κολπάκι με όμορφη, στενόμακρη, ανοργάνωτη αμμουδιά, διάφανα νερά και πολλά αρμυρίκια για σκιά. Πολύ εύκολη πρόσβαση με τα πόδια. 


► Χριστός νότια παραλία μετά τον Κάμπο (15’ με τα πόδια) 

Πολύχρωμο βότσαλο, άγριο πεντακάθαρο νερό, μια εξέδρα που λες και είναι φτιαγμένη για να λιάζεσαι και να βουτάς από αυτήν. Υπέροχη θέα του χωριού και στην πλάτη σας το εκκλησάκι του Χριστού. Πάτε νωρίς να την «καπαρώσετε» και να είστε μόνοι.


► Elena Beach νότια παραλία μετά τα Χριστό (15'-20' με τα πόδια)

Εδώ διαλέγετε και παίρνετε: μία σειρά από ρriνe καλπάκια σε μέγεθος ανάλογα με την παρέα σας - του ενός, των δύο, των τεσσάρων ατόμων. Περπατήστε στο βράχο και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, όπως το διαμορφώνουν με φυσικό τρόπο τα Βραχάκια και τα βότσαλα. Πεντακάθαρο νερό, άγριο τοπίο, το χωριό απέναντι φαντάζει σαν carte -postale κι εσείς μόνοι πάνω στη γη. Elena λέγεται η τελευταία μεγαλύτερη παραλία, των «πολλών ατόμων», που είναι και η μόνη που διαθέτει φυσική σκιά λόγω βράχου. 


Ξεκινώντας από το χωριό παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο προς τα βόρεια. 

► Κοίμηση νοτιοδυτική παραλία (καλύτερα με αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο, ίσως και ποδήλατο - έχει ανηφόρα). 

Παραλία για λίγους με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσετε περνάτε πρώτα από την εκκλησία της Κοίμησης, καταμεσής στο πράσινο και κατηφορίζετε για την παραλία. Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον νερό μαζί σας. 


► Πλατύς Γιαλός βόρεια παραλία (3,5 km καλύτερα με ποδήλατο ή λεωφορείο από του κεντρικό δρόμο - έχει ανηφόρα).

Μικρό πανέμορφη καλπάκι με τυρκουάζ, ρηχά νερά και αρμυρίκια. Ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία σε αρκετά απάνεμο σημείο από το βαριά, με ταβέρνα κάπου πίσω από τα αρμυρίκια για να φάτε μετά το μπάνιο. Συχνά πυκνά εδώ παίρνουν το μπάνια τους και πάπιες, πολύ φιλικές προς τους λουόμενους.


Ξεκινώντας από το χωριό προς τα ανατολικά: 

► Κατσαδιά νότια παραλία προς τα ανατολικά (15' με τα πόδια) 

Από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, απάνεμη, με ρηχά νερά, άμμο, και μεγάλα δέντρα για σκιά. Το γραφικό έθνικ μπαρ - ταβερνάκι στην άκρη της παραλίας ολοκληρώνει το τοπίο και προσφέρει εξαιρετική λύση για καφέ, δροσιστικά, φαγητό ή και ποτά προς το βράδυ, αν ξεμείνετε εδώ. Πολλά τα ιστιοπλοϊκά που επιλέγουν αυτήν και τη γειτονική Παπανδριά για να αράξουν αρόδο. 


► Παπανδριά νότια παραλία προς τα ανατολικά (15' με τα πόδια) 

Με τα πόδια από την Κατσαδιά προς τη δύση. Άμμος και λίγο βότσαλο συνθέτουν αυτό το υπέροχο καλπάκι με τα ήρεμα κρυστάλλινα νερό. Δεν έχει σκιά εκτός αν φτιάξετε μία αυτοσχέδια τέντα με παρεό και ένα καλάμι από τις καλαμιές στο πίσω μέρος της παραλίας. Υπέροχη θέα στο μικρό ξερονήσι Λύρα απέναντι. Αν έχετε διάθεση για περπάτημα και εξερεύνηση, συνεχίστε πίσω από την Παπανδριά προς τα δυτικά και παράλληλα με την ακτή. Σας περιμένουν στη σειρά άλλες τρεις μικρές παραλίες, μόνες, άγριες, υπέροχες.


► Χοχλακούρα νοτιοανατολική παραλία (30' με τα πόδια)

Εδώ ο ήλιος είναι ανελέητος. Κατάλευκα βότσαλα παντού, στην ακτή και στη θάλασσα, αντανακλούν τον ήλιο και δίνουν ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα στη θάλασσα. Μαγικό τοπίο. Αν συνεχίσετε από τα δεξιά της παραλίας θα φτάσετε σε μία σπηλιά που προσφέρει σκιά, αλλά φροντίστε να προφτάσετε. Ο χώρος είναι λίγος και η θέση «πιάνεται» γρήγορα. 


► Τουρκόμνημα - Ξηρόκαμπος ανατολική παραλία (40' με τα πόδια)

Πλάτη με πλάτη θα βρείτε αυτές τις δύο πιο ήσυχες παραλίες. Λίγο άμμος και λίγο βότσαλο, λίγα δέντρα και καθαρά κρυστάλλινα νερά. Όταν φυσάει με κυματάκι στη μία, είναι «λάδι» η άλλη. Κάπου ψηλά στην κορυφή του λόφου ανάμεσα στις δύο παραλίες, δεσπόζει ένα μικρό ξωκλήσι. Τίρ: πίσω από εκεί υπάρχει μία μικρή παραλία που λιγοστοί γνωρίζουν... 


► Μονοδέντρι ανατολική παραλία (60' με τα πόδια) 

Το λέει και η λέξη: «μονοδέντρι». Τα μοναδικό δέντρο που θα δείτε σε αυτήν την επιβλητική παραλία είναι ένας κέδρος που φαντάζει μόνος του στο βράχο. Φύτρωσε κάποτε με σπόρο που μετέφερε ο άνεμος από την Αφρική και δεσπόζει ακόμη σε αυτήν την γεμάτη μεγάλα λευκά βότσαλα παραλία, δημιουργώντας μια αξέχαστη εικόνα με τα άγρια τιρκουάζ νερά. Αρκετά δύσκολη πρόσβαση, πολύ περπάτημα, λιγοστός ο κόσμος... Αλλά τέτοια ομορφιά που σε πιάνει δέος. 


► Καμάρες βορειοανατολική παραλία (45' με τα πόδια) 

Άγρια, ερημική παραλία με μεγάλα βότσαλα και πέτρες. Εδώ φτάνει κανείς μετά από πολύ περπάτημα. Είναι ιδανική για απομόνωση, ίσως και γυμνισμό. Όχι τόσο ιδανική όταν φυσάει.

 

Δείτε όλες τις Παραλίες...