Αξίζει να γευτείτε

Κρασί 
Οι Λειψοί έχουν παράδοση στο κρασί. Χαρακτηριστικό προϊόν του τόπου αποτελεί το κόκκινο γλυκό κρασί της ποικιλίας Φωκιανό. Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, το λειψιώτικο κρασί προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για τη Θεία Κοινωνία, στο Βατικανό. Δοκιμάστε όλα τα λειψιώτικα κρασιά: κόκκινα, λευκά, ροζέ, γλυκά, ημίγλυκα, ξηρά. Εξαιρετικής ποιότητας και σε μικρές ποσότητες. 

Τυρί
Γευθείτε τα τοπικά τυριά, το τουλουμοτύρι, τη μυζήθρα, το τυρί σε λάδι ή σε άλμη, μάθετε την παραδοσιακή τεχνική μέσα από την οποία φτιάχνουν τυρί και μυζήθρα και πώς κάποτε τα στράγγιζαν μέσα σε χειροποίητα καλαθάκια. τα «φουκάδια». Με τα τοπικά τυριά φτιάχνεται και η τοπική λειψιώτικη παραδοσιακή τυρόπιτα και μυζηθρόπιτα με την τόσο ιδιαίτερη γεύση. 

Μέλι και Σύκα 
Δοκιμάστε το αγνό θυμαρίσιο λειψιώτικο μέλι, σκέτο ή πάνω σε δίπλες και ξεροτήγανα. Το νησί είναι γεμάτο συκιές και αγριοσυκιές που τον Αύγουστο δίνουν απλόχερα τους καρπούς τους. Γευθείτε τους. 

Γλυκά 
Μην παραλείψετε να φάτε μελωμένα ξεροτήγανα. πουγκάκι ψητό ή τηγανητό, μουσταλευριά και πετιμέζι, σύκα ξερά και χειροποίητα γλυκά κουταλιού (κυδώνι, ντοματάκι, σταφύλι).

Ψωμί από Ξυλόφουρνο
Στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους που παράγουν ψωμί για όλο το νησί αναδύονται μυρωδιές από τα τοπικά αρτοποιήματα, τέτοιες που δεν μπορείς να αντισταθείς. Όσο σιτάρι παράγει ο τόπος αλέθεται στον τοπικό αλευρόμυλο με τις μυλόπετρες. Και τα προϊόντα; Πολλά. Φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη στην παράδοση: 14 είδη ψωμιού, κουλούρια, πουγκάκια, γλυκά. 

Γεύσεις στα Λειψιώτικα Ταβερνάκια
Οι ψαροφάγοι θα βρείτε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά όπως τα φέρνουν οι βάρκες των ψαράδων στους Λειψούς. Απολαύστε τα στις ταβέρνες στο λιμάνι. Πάρτε ένα ούζο «με την προίκα του» και χαρείτε δεκάδες πιατάκια με μεζέδες που συνοδεύουν το ουζάκι σας. Γευθείτε γαριδομυδοπίλοφο, χταποδοκεφτέδες, μπακαλιαροκεφτέδες καλκάνι και πατατοσαλάτα. Ριζότο και πάστα από θαλασσινά αλλά και κατσικάκι γεμιστό, «κλέφτικο» μοσχάρι με τυρί σε φύλλο κρούστας, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, φαβατοπιτάκια, τραγανές «διπλοπατάτες» και «τρελοφέτα», ριζότο με μελάνι σουπιάς... Πολλά ελληνικά σπιτικά μαγειρευτά, παραδοσιακά αλλά και gourmet πιάτα σας περιμένουν.