Εδώ Λειψοί

Λειψώ, όπως το έλεγαν απ τους αρχαίους χρόνους. Ένα μικρό νησί, το μεγαλύτερο μιας συστάδας 30 νησίδων, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα. Ανατολικά της Πάτμου και βόρεια της Λέρου, η Λειψώ απλώνει περήφανα την έκταση των 16 km2 της στο Αιγαίο και σας προσκαλεί να τη γνωρίσετε, παρέα με τους 784 κατοίκους της. 

 

 

Οι Λειψοί έχουν έναν οικισμό, χτισμένο στο απάνεμο λιμάνι του νησιού, ένα όμορφο νησιωτικό χωριό με λευκά σπιτάκια, γαλάζια και καφέ παραθυρόφυλλα, τη γραφική πλατεία με το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό - Λαογραφικό Μουσείο, την ολόλευκη εκκλησία με το γαλάζιο τρούλο να δεσπόζει, με μαγαζάκια, ταβερνάκια και ψαροκάικα γύρω στα λιμάνι. 

Το νησί είναι καθαρό αιγαιοπελαγίτικο: ξερό, άνυδρο, λίγα δέντρα, πετρώδες έδαφος. Θαρρείς είναι φτιαγμένο όλο σε «ανθρώπινη κλίμακα», φιλόξενο, ήρεμο, περπατήσιμο, με χαμηλούς λόφους, ελαιώνες, αμπελώνες και χωράφια, με υπέροχες ακρογιαλιές, παραλίες, βράχια και σπηλιές, σε ακτογραμμή 36 χλμ.

 

 

Στα φυσικό, ασφαλές του λιμάνι καταφθάνουν καθημερινά πολλά σκάφη, ενώ διαθέτει οργανωμένο σταθμό ανεφοδιασμού σε καύσιμα, ρεύμα και νερό. 

Οι δρόμοι και τα μονοπάτια από τα χωριό οδηγούν σε μικρούς οικισμούς όπως η Κατσαδιά, σε παραλίες ήρεμες ή άγριες, σε εκκλησιές και ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλο τα νησί, σε ομορφιές του φυσικού τοπίου που δεν συναντάς στα μέρη μαζικού τουρισμού.