Εκκλησιές, ξωκλήσια…

Παναγιά τον Χάρου

Η εκκλησία πήρε τα όνομά της από την ομώνυμη εικόνα που εμφανίζει την Παναγία να κρατά αγκαλιά το Χριστό Εσταυρωμένο αντί για Βρέφος. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στα 1600 όταν 5 μοναχοί του Αγίου Όρους ήρθαν να ασκητέψουν στο νησί και την έκτισαν με αρχιτεκτονική καστρομονάστηρου φοβούμενοι τους πειρατές. 
Η περιφορά της εικόνας γίνεται στις 22 Αυγούστου με τη λιτανεία να ξεκινάει από το χωριό και να τελειώνει στον εκκλησία της Παναγίας του Χάρου. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή μιας και τα τοποθετημένα, πάνω της, κρινάκια από μια νεαρή κοπέλα τον Απρίλιο του 1943, ξεραίνονται και «ξαναζωντανεύουν» από τον Ιούλιο μέχρι τις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο. 


Άγιος Ιωάννης Θεολόγος 

Είναι ο Μητροπολιτικός ναός των Λειψών που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και σε όλο το λιμάνι, πάνω σ' ένα φυσικό ύψωμα. Στον τωρινή της μορφή χτίστηκε το 1931 με πελεκητή πέτρα, με χρήματα των Λειψιωτών που ζουν στο εξωτερικό. Στην εκκλησία ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας της Μαύρης. Ο ναός φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας του Χάρου όλο το χρόνο. 


Κοίμηση της Θεοτόκου 

Αξίζει να επισκεφθείτε την Πάνω Παναγιά (Κοίμηση της Θεοτόκου) χτισμένη στα 1500 και την Κάτω Παναγιά του 1770, που συνδέονται με το «Μονοπάτι της Κοίμησης» ένα πλακόστρωτο μονοπάτι 900 μέτρων- Η εκκλησία της Κοίμησης βρίσκεται μέσα στα πράσινο, στο ομώνυμα μικρό λιμάνι δίπλα σε μία πηγή με δροσερό νερό. Χτίστηκε τον 16ο  αιώνα. Γύρω της, σε τρύπες στους βράχους υπάρχουν τα αστό των καλόγερων που έζησαν και μαρτύρησαν εκεί στον Τουρκοκρατία. 


Παναγιά στο Κουσέλιο 

Ο μικρός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Βρίσκεται σήμερα στο Κουσελιό —νότια του οικισμού των Λειψών, όπου κατά τον 5ο αι μ.Χ. βρίσκονταν ο κεντρικός οικισμός του νησιού— πάνω στα ερείπια μεγάλης τρίκλιτης Βασιλικής, στο θέση του Ιερού της. Στους τοίχους φαίνονται μάρμαρα με βυζαντινές επιγραφές από τον προηγούμενο ναό, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν οικοδομικό υλικό. 


Άγιος Παντελεήμων 

Ο Άγιος Παντελεήμων στη Κατσαδιά βρίσκεται δίπλα στα ερείπια τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής του 5ου αι. Κι εδώ υπάρχουν απομεινάρια ψηφιδωτών δαπέδων.


Και πολλές ακόμα... 

Η εκκλησία της Αγίας Μαρκέλας στα Κουσελιό, οι δύο Αη-Νικόλες δεξιά και αριστερά στους κάβους στη μπούκα του λιμανιού, α Άγιας θεολόγος στο Μοσχάτο (από το 17ο αι.), ο Προφήτης Ηλίας πάνω σε κορφή μπροστά στο λιμάνι, ο Χριστός στο ομώνυμο λιμανάκι, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου όπου λειτουργεί το Βαπτιστήριο του νησιού και πολλές άλλες αφιερωμένες σε Αγίους.